Gevulde speculaastaart
Ingrediënten:
160 gram bruine basterdsuiker
140 gram zachte boter (op kamertemeratuur)
20 gram water
3 gram zout
275 gram Zeeuws bloem
20 gram speculaaskruiden
5 gram bakpoeder
1 ei
Blanke amandelen
400 gram amandelspijs
50 gram gesmolten boter
1 ei, losgeklopt
Bereiden:
Meng de basterdsuiker met de boter, het water en het zout. Meng vervolgens de bloem, de speculaaskruiden en het bakpoeder erdoor. Laat het deeg, goed verpakt, 1 à 2 dagen in de koelkast rijpen om de smaken goed in te laten trekken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm. Bekleed een springvorm van 24 cm in het ronden 3 cm hoogmet het deeg. Zorg dat er genoeg overblijft om de taart mee af te dekken. Vermeng de amandelspijs met een beetje water en de helft van het losgeklopte ei, tot het een slappe bal is. Druk die uit op de bodem van de taart. Bestrijk de amandelwpijs met de gesmolten boter. Dek de taart af met de rest van het uitgerolde speculaasdeeg. Bestrijk de bovenkant met losgeklopte ei, leg er royaal amandelen op en bestrijk nogmaals met ei. Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Dit recept komt uit het kookboek: De banketbakker Cees Holtkamp.
Reactie plaatsen
Reacties